20080517 Brown Ale 01

Brygsættet består af:

3 kg. lys ekstrakt Muntons
300 gram kværnet malt af typen Cara-Crystal
100 gram kværnet malt af typen Chocolate malt
100 gram East Kent Golding humle blade
11 gram SAFALE S-04 DCL-gær / T-58

Brygudstyr:
1 stk. 30 liters Rustfri gryde
1 stk. 30 liters emalje gryde
1 stk. 60 liters Rustfri gryde
1 stk. gasblus
1 stk. termometer
1 stk. hydrometer
1 stk. lang grydeske
1 stk. stor si
8 stk. fredagspilsnere til bryggerne
2 ølglas til Ølbryggerne
2 rene viskestykker


Vi startede med at koge ca. 50 liter vand i den store 60 liters gryde, da det kogte puttede vi det udstyr vi skulle bruge til brygprocessen i gryden. Desuden havde vi den sorte 30 liters emaljegryde. Den havde vi rengjort, herved vi havde et sted til brygredskaberne, hvor de kunne stå sterilt og brygget ikke blev tilført bakterier. Så nu da alt udstyret var klargjort kunne vi begynde brygprocessen.

Du tager først de 300 gram Cara-Crystal og de 100 gram Chocolate malt. Det tilsætter du til en liter 75 grader varmt vand. Dette før temperaturen til at falde til 65-68 grader. Du holder det ved den temperatur i 30 minutter. Derefter sier du malten fra.

Vi anbefaler, at du bruger mindst 15 liter vand. Tilsæt de tre kilo ekstrakt, når vandet er bragt i kog. Hæld evt. lidt kogt, let afkølet vand i dunken og ryst det sidste ud. Husk at røre i gryden lige når du har hældt ekstrakten i, så du sikrer dig, at det ikke brænder på i bunden. Derefter tilsætter du væsken som du netop har siet fra malten (se ovenfor)

Du skal bruge 100 gram humle, som deles op i 3 portioner (En på 50 gram, en på 40 gram og en på 10 gram). Den samlede kogetid er en time. De 10 gram koger med i en hel time, de næste 40 gram tilsættes efter en 30 minutter, og de sidste 50 gram tilsættes efter 55 minutter).

Si humle fra og køl ned. Hæld på gæringsbeholder. Husk at fylde efter med koldt, rent vand så du har de 20 liter. Har du et hydrometer, kan du nu måle vægtfylden, der skal ligge omkring 1050. Hvis du måler igen efter gæringen, skal den helst ligge på 1008 – 1012.

Så snart temperaturen er 24 grader eller under tilsættes gæren. Gæringstemperaturen for denne overgærede øl er cirka 18 – 22 grader.

Efter gæringen – når du har fyldt øllet på flasker eller fad – skal det have tid til eftergæring. Tilsæt 100 gram sukker og lad det stå ved stuetemperatur en til to uger og så kan du begynde at smage. Derefter bør det stilles køligere for at lagre i nogle uger eller måneder. Gerne ved køleskabstemperatur

Billeder