20080229 Porter 01

Som de første bryg valgte vi Brygladens Min første Porter og Min første Brown Ale. Som medejer og medsamsvoren brygbroder deltog Jakob i brygprocessen. Opskriften vi fulgte er skrevet med Blå, og vores egen beskrivelse af processen med hvid.

Brygsættet består af:
2 kg. ekstra mørk ekstrakt fra Munton's
1 kg. mørk ekstrakt fra Munton's
320 gram Cara-crystalmalt
100 gram Chokolade-malt
150 gram Black-malt
100 gram East Kent Golding-humle (80 gram anvendes)

11 gram overgær (DCL-gær)
10 gram Irish Moss eller Klar Urt

Brygudstyr:
1 stk. 30 liters Rustfri gryde
1 stk. 30 liters emalje gryde
1 stk. 60 liters Rustfri gryde
1 stk. gasblus
1 stk. termometer
1 stk. hydrometer
1 stk. lang grydeske
1 stk. stor si
8 stk. fredagspilsnere til bryggerne
2 ølglas til Ølbryggerne
2 rene viskestykker

Vi startede med at koge ca. 50 liter vand i den store 60 liters gryde, da det kogte puttede vi det udstyr vi skulle bruge til brygprocessen i gryden. Desuden havde vi den sorte 30 liters emaljegryde. Den havde vi rengjort, herved vi havde et sted til brygredskaberne, hvor de kunne stå sterilt og brygget ikke blev tilført bakterier. Så nu da alt udstyret var klargjort kunne vi begynde brygprocessen.

Det er vigtigt, at alt hvad der kommer i kontakt med øllet er rent. Især når det har kogt. Steriliser gæringsbeholder, termometer og hvad du ellers skal bruge. Husk at skylle efter med koldt, rent vand.

Du skal regne med, at selve brygningen fra start til slut tager tre-fire timer. Fyld din gryde med vand og sæt den over komfuret. Du bør bruge mindst 15 liter vand. Hvis du ikke har en gryde, der er stor nok, kan du bruge to mindre gryder.

Start med at varme 3-4 liter vand op i en mindre gryde. Når vandet i gryden er 65 — 70 grader varmt tilsættes maltblandingen og temperaturen holdes ved cirka 65 grader i en halv times tid, så malten kan afgive farve og smag. Så skal du si malten fra. Hæld væsken gennem en si over i din kogegryde.

Tilsætte rent vand så du når op på mindst 15 liter i alt. Tilsæt de tre kilo maltekstrakt og bring det i kog. Husk at røre rundt i starten, så det ikke brænder fast i bunden, og pas på det ikke koger over i starten - det kan gå overraskende stærkt!

Ja, vi hyggede os gevaldig i de 4 timer som brygprocessen varede. Men da vi puttede Maltekstrakten i og den klumpede sig sammen til samme konsistens, som en babyble, endte vi med at fjoge lidt rundt, men det hører sig til, synes vi!

Så skal humlen tilsættes, og der skal bruges i alt 80 gram. Resten kan du putte i en lufttæt pose og smide i køleskabet, så kan det holde sig i adskillige måneder. Den samlede kogetid er en time. De 60 gram koger med i en hel time. De sidste 20 gram tilsættes efter en halv time. Selvom det er en meget mørk øl, du laver, så kan du tilsætte Irish Moss det sidste kvarter af kogningen, hvis du gerne vil have et klart bryg.

Vi valgte ikke at tilsætte Irish Moss, da vi synes det ufiltrerede udseende er flottere.

Så hælder du urten gennem en si og over på gæringsbeholderen. Fyld efter med koldt vand, så du når de 20 liter. Hvis urten er nogenlunde nedkølet, må du gerne pjaske med vandet, for jo mere ilt der er i vandet, jo bedre betingelser for gæren. Køl urten ned hurtigst muligt. Brug fx en chiller - et spiralformet rør der sænkes ned i gærinsbeholderen med den varme urt, hvorefter der løber koldt vand igennem. En hurtig nedkøling og dermed hurtigere gæring mindsker risikoen for infektion i øllet.

Har du et hydrometer, kan du nu måle vægtfylden, der skal ligge omkring 1050. Hvis du måler igen efter gæringen, skal den helst ligge på 1008 — 1014.

Når temperaturen er under 24 grader tilsætter du gæren. Sæt låg på og vip/drej forsigtigt gæringsbeholderen lidt så gæren blandes godt i urten. Husk at fylde gærlåsen halvt op med vand og sæt den i låget. Dit bryg skal gære ved stuetemperatur (ca. 20 grader). Gæringen må gerne komme i gang i løbet af otte – ti timer, men der kan godt gå længere tid. Når gæringen er begyndt dannes et tykt lag gær på overfladen.

Størstedelen af gæringen er typisk overstået i løbet af få døgn.

I løbet af den næste uge skal du enten gøre dine flasker eller dit fad klar. Det vil sige rengøring og sterilisering. Efter en til to uger er gæringen helt slut. En anvendt tommelfingerregel er, at det er overstået, når der er mere end fem minutter mellem lydene fra gærlåsen.

Hvis du har en ekstra gæringsbeholder kan du efter en uges tid stikke øllet om til den anden beholder, så størstedelen af gæren efterlades i den gamle beholder. Det vil sige du undgår at få bundfald og gæren i toppen af beholderen med over på den nye beholder. De store mængder gærrester kan bidrage med uønsket smag i øllet, hvis det står for længe i beholderen. Hvis du kun har den ene beholder, så bør det ikke stå mere end cirka et par uger, før det kommer på flaske/fad.

20080307 Øllet har gæret under trappen i en uge, og vi har stukket det om til en anden gærtankt og regner med at tappe det på flasker i løbet af en uge eller to. Den første uge gærede øllet temligt kraftigt, temperaturen under trappen ligge konstant på 23-25 grader. Men som sagt får øllet lige en uges gærtid mere inden det tappes på flasker for at gære færdig.

Når øllet skal på flasker eller fad tilsættes først lidt ekstra sukker, som gæren skal bruge til at danne kulsyre i øllet. Opløs 100 gram sukker i en halv liter kogende vand, køl det ned til stuetemperatur og hæld det i beholderen og rør rundt med en ren brygske. Hvis du kun har den ene beholder, så pas på ikke at forstyrre gærlag i top og bund - lad det stå 20 — 30 minutter.

Så skal du bruge en hævert, altså en slange med en klemme, til at flytte øllet over på flasker eller fad. Med en autohævert undgår du at skulle suge. Pas på ikke at plaske med øllet, det må helst ikke iltes på dette tidspunkt. Flasker skal fyldes op, så der er en til to centimeter til toppen. Og så er det på med kapslerne.

Øllet eftergærer ved stuetemperatur et par uger. Derefter vil du sikkert kunne se et tyndt lag gær i bunden, hvis det er flasker. Så skal øllet hvile køligt nogle uger, men allerede nu kan du smage på det. Det er en god idé at smage på det løbende, så du kan følge med i hvordan det udvikler sig.

Billeder